Konijn

Voor konijnen houden we jaarlijkse entdagen, waarop u uw konijn met korting kunt laten vaccineren tegen myxomatose en VHD1 en VHD2.

 

Naast de vaccinatie van uw konijn, zijn er meer tips die u kunt inzetten om konijnenziektes te voorkomen:

 • Laat de tanden van uw konijn controleren tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole van uw konijn.
 • Geef uw konijn de juiste (hoeveelheid) voeding en laat hem niet te dik worden.
  • Een gezond dieet voor een konijn of knaagdier bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer en af en toe fruit.
 • Voor hetwelzijn van het konijn is een maatje en bewegingsvrijheid erg belangrijk.
 • Let in de zomer op de zomergevaren voor het konijn.
  • Geef je konijn genoeg verkoeling
  • Dagelijkse controle op vliegen en maden
  • Bescherming tegen muggen, in verband met het overbrengen van myxomatose
 • Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
 • Neem contact op met uw dierenarts wanneer u een worminfectie vermoedt bij uw konijn.
 • Bestrijd muggen met insectenwerende strips en netten (klamboes).
 • Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.
 • Gebruik (indien nodig) een vlooienmiddel tegen vlooien. Let op dat u een middel gebruikt dat voor konijnen geregistreerd is. Sommige honden- en kattenvlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen.
 • Voorkom contact met wilde konijnen.

 

Cavia

Moet ik mijn cavia ontwormen?
Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij cavia’s voor. Als uw cavia diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn cavia laten castreren of ‘steriliseren’?
Zeugjes kunnen al op 2 maanden leeftijd vruchtbaar zijn en beertjes op 3 maanden leeftijd. Het is aan te raden jonge cavia’s al na 5 tot 6 weken na de geboorte gescheiden te houden. En na een bevalling is een zeugje binnen een paar uur al weer vruchtbaar!

 

Beertjes kunnen vanaf de leeftijd van 4 tot 5 maanden gecastreerd worden. Ook na de castratie kan een beertje nog 5 tot 6 weken met succes dekken. Gedurende deze tijd is het handig om beertjes en zeugjes nog steeds te scheiden.

 

Wat geef ik mijn cavia te eten?
Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts en een afspraak te maken.

 

Het beste kunt u uw cavia een basis van onbeperkt vers hooi geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Verder mag u uw cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer, fruit en verse kruiden geven. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.
Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. De benodigde hoeveelheid krijgt uw cavia binnen door hem of haar dagelijks een halve tablet van 25 mg vitamine C te geven. Of u geeft een goed pelletvoer waaraan extra vitamine C is toegevoegd.

 

Is het erg als mijn cavia 1 dag niet eet?
Ja, cavia’s moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; de cavia komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten. Daarom mag een cavia ook niet vasten voor een narcose. Dus als uw cavia een dag niet eet en/of geen keutels produceert, is het verstandig te bellen met de dierenarts voor een afspraak.