Wanneer moet ik mijn hond laten vaccineren?

Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een "puppy-cocktail" (minimaal hondenziekte en parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinaties vinden plaats op de leeftijd van 9 en 12 weken. Uw pup krijgt dan 2x de "grote cocktail" (hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte, para-influenza en adenovirus type 2). Zo heeft uw pup een volledige basis-vaccinatie gehad.

 

Een volwassen hond heeft ook elk jaar een vaccinatie nodig. Sommige onderdelen van de "grote cocktail" bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Dus geven we uw hond, afhankelijk van wat nodig is, de "grote cocktail" of de "kleine cocktail".

 

Naast de cocktail vaccinatie, besteden we veel zorg aan vaccinatie op maat. Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension gaat logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaat-service meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht. Als uw hond veel zwemt en het hele jaar door hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond elk half jaar te beschermen tegen de ziekte van Weil.

 

Indien u met uw hond naar het buiteland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës), in het bezit moet zijn van een Europees dierenpaspoort en voorzien moet zijn van een chip.
Voor de rabiës-vaccinatie moet uw hond wel ouder zijn dan drie maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Voor meer informatie over het meenemen van uw hond naar het buitenland: zie www.licg.nl.

 

U ontvangt korting bij het vaccineren van meerdere dieren tegelijk of bij het combineren van vaccinaties.

 

Wanneer u op het spreekuur komt voor vaccinatie wordt ook gelijk een algemene check-up van de gezondheidsstatus van uw huisdier uitgevoerd en is er gelegenheid voor het stellen van vragen hierover. Ook is dit het juiste moment om te denken aan ontwormen en vlooien-/tekenbestrijding. De assistente aan de balie kan u hier verder mee helpen.