Euthanasie

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn huisdier geconfronteerd. En meestal betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier. Heel vaak horen we de wens dat het dier een natuurlijke dood sterft; helaas komt dit betrekkelijk weinig voor. U moet bedenken dat het hart van een hond of kat een heel sterk orgaan is en meestal zijn er andere redenen dat u moet besluiten uw dier een verdere lijdensweg te besparen. De uiteindelijke beslissing ligt bij u maar wij beseffen dat u hierbij advies en begeleiding van uw dierenarts wilt hebben en zullen ruim de tijd nemen u te helpen bij deze moeilijke beslissing. Ook kunt u op de praktijk het (gratis) boekje “zijn we niet te vroeg” op komen halen voor meer informatie.
Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de kliniek, u kunt ook altijd telefonisch overleggen over deze moeilijke beslissing.

Hoe gaat de euthanasie in zijn werk.

Uw dier krijgt eerst een injectie die vergelijkbaar is met een narcoseprik; dit moet ongeveer 10 minuten inwerken en dan zal uw dier slapen. Dan volgt een tweede injectie in de bloedbaan, waar uw dier al niets meer van merkt. Dan stopt als eerste de ademhaling, enkele minuten later stopt ook het hart met tikken; de dierenarts zal dit controleren met de stethoscoop.
Sommige mensen geven er de voorkeur aan alleen bij het dier te blijven totdat de eerste injectie is ingewerkt en het dier slaapt. Dit kunt u zelf beslissen.
Wij hebben in de praktijk een aparte kamer waar u indien gewenst nog even alleen kunt zijn met uw overleden dier. Ook kan hier nagedacht en besproken worden wat uw wensen zijn m.b.t. tot het overleden huisdier. Als u hier nog niet uit bent kunt u een folder meekrijgen waar alle mogelijkheden op een rij staan. Uw huisdier gaat bij ons de koeling in (tenzij u uw overleden huisdier zelf mee wilt nemen) en u kunt ook later uw wensen aan ons kenbaar maken. Als u kiest voor een crematie kan uw dier door het crematorium bij ons opgehaald worden.
Ook is het mogelijk dat wij bij u thuis uw dier laten inslapen, zodat er niet meer met een oud of ziek dier gesjouwd hoeft te worden en het dier in zijn eigen vertrouwde omgeving kan inslapen. Daarna is er de keuze of wij wel of niet uw overleden dier meenemen naar de praktijk