Euthanasie

Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het eind van het leven van zijn huisdier geconfronteerd. Regelmatig betekent dat ook een beslissing over het laten inslapen van een dier. Heel vaak horen we de wens dat het dier een natuurlijke dood sterft; helaas komt dit betrekkelijk weinig voor. U moet bedenken dat het hart van een hond of kat een heel sterk orgaan is en meestal zijn er andere redenen dat u besluit uw dier een verdere lijdensweg te besparen.

 

De uiteindelijke beslissing ligt bij u maar wij beseffen dat u hierbij advies en begeleiding van uw dierenarts wilt hebben en zullen ruim de tijd nemen u te helpen bij deze moeilijke beslissing. Ook kunt u op de praktijk het (gratis) boekje “zijn we niet te vroeg” op komen halen voor meer informatie over dit onderwerp. Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag een tijd af op een rustig tijdstip in de kliniek, u kunt ook altijd telefonisch overleggen over deze moeilijke beslissing.

 

Hoe gaat de euthanasie in zijn werk

Uw dier krijgt eerst een injectie die vergelijkbaar is met een narcoseprik; dit moet ongeveer 10 minuten inwerken en dan zal uw dier slapen. Daarna volgt een tweede injectie, waar uw dier al niets meer van merkt. Dan stopt als eerste de ademhaling, enkele minuten later stopt ook het hart met kloppen; de dierenarts zal dit na enige tijd controleren met de stethoscoop.
Sommige mensen geven er de voorkeur aan alleen bij het dier te blijven totdat de eerste injectie is ingewerkt en het dier slaapt. Dit kunt u zelf beslissen.

 

We bespreken met u wat uw wensen zijn voor uw overleden huisdier. We hebben ook een folder waar alle mogelijkheden op een rij staan.
Als u kiest voor een crematie kan uw dier door het crematorium bij ons opgehaald worden.

 

Ook is het mogelijk dat wij bij u thuis uw dier laten inslapen, zodat uw dier in zijn eigen vertrouwde omgeving kan inslapen.