Operatie

Wanneer kan ik mijn hond laten castreren of steriliseren?
Reu: het is beter een reu niet standaard te castreren. Heeft u toch een reden voor castratie, dan kan dat vanaf 6 maanden leeftijd. Voor grotere rassen wachten we tot 1-1,5 jaar. Als uw hond ongewenst gedrag (zoals rijden) vertoont is het zaak zo snel mogelijk te castreren, omdat anders het gedrag dat wordt veroorzaakt door hormonen zich vastzet in de hersenen en castratie daarna niet meer helpt tegen dit gedrag.

 

Een teef met een volwassen gewicht onder de 20 kg steriliseren wij het liefst voor de eerste loopsheid op een leeftijd van 6 maanden. Een teef met een volwassen gewicht boven de 20 kg op 3 maanden na de eerste loopsheid. Een teefje wordt tussen de 6 maanden en 1,5 jaar voor het eerst loops. Voor teefjes heeft het een groot voordeel om te worden gesteriliseerd als ze jong zijn: ze lopen dan veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Verder zijn de voordelen ongeacht de leeftijd als een teef wordt gesteriliseerd dat ze minder kans op suikerziekte hebben en geen risico meer op baarmoederontsteking of schijnzwangerschap.

 

Nadelen van de ingreep kunnen zijn vachtveranderingen, sneller dik worden, iets verhoogde kans op incontinentie (ook afhankelijk van het soort hond) en er is altijd een klein operatierisico.

 


 

Alle eerstelijns operaties worden door ons uitgevoerd. Voor uw hond betekent dit een halve dag opname in onze praktijk. Als u wilt kunt u bij de narcoseprik aanwezig zijn, de assistente spreekt dan met u een tijd af waarop u samen met uw dier aanwezig bent.

 

Bloedonderzoek voor de narcose
Voor de narcose kunnen we de lever- en nierfunctie te onderzoeken met bloedonderzoek. Dit is een extra veiligheidscheck, omdat dit de organen zijn die de narcose moeten verwerken. Als u bloedonderzoek wilt kunt u dit vooraf telefonisch of aan de balie bij de assistente doorgeven.

 

Het is ook mogelijk om tijdens de narcose andere kleine ingrepen te laten uitvoeren, zoals:

  • Nagels knippen
  • Tandsteen verwijderen (eenvoudig, zonder ultrasoon scalen)
  • Oren nakijken
  • Chippen incl. registratie
  • Anaalklieren legen

Na de operatie verhuist uw hond naar de opnameruimte voor de recovery met camerabewaking. Als uw hond wakker genoeg is om weer naar huis te gaan wordt u gebeld.

 

De wond beschermen we met een kraag of een rompertje. Als u gebruik wilt maken van een kraag, vragen wij u een halsband mee te nemen. De kraag kan dan direct goed bevestigd worden.
Alle nodige informatie krijgt u op papier mee als u uw hond komt ophalen.