Operatie

Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of steriliseren?
Wanneer u in de toekomst niet van plan bent om te gaan fokken met de kat, is het verstandig om hem/haar te laten castreren of steriliseren. Zowel katers als poezen kunnen vanaf 6 maanden leeftijd gecastreerd/gesteriliseerd worden. Voor grote rassen (zoals Maine Coon en Noorse Boskat) is dit 9-12 maanden.

 

De voordelen van het laten castreren van katers is dat er een minder grote kans is op sproeien en plassen in huis, ze minder gaan stinken (typische katerlucht), ze minder zullen gaan zwerven en vechten en tenslotte is er natuurlijk geen kans meer op ongewenste kittens.

 

Het laten steriliseren van poezen heeft een aantal medische voordelen. Zo neemt de kans op het ontwikkelen van bepaalde melkkliertumoren namelijk sterk af. Daarnaast helpt het baarmoederontstekingen voorkomen, verminderd de kans op het ontwikkelen van suikerziekte en wordt de poes niet meer schijnzwanger. Voor de eigenaar is het vaak prettig als de poes niet meer krols wordt.

 

Nadelen van de ingreep kunnen zijn dat de kat sneller dik wordt en er is altijd een klein operatierisico.
 


Alle eerstelijns operaties worden door ons uitgevoerd. Voor uw kat betekent dit een halve dag opname in onze praktijk.

 

Bloedonderzoek voor de narcose
Voor de narcose kunnen we de lever- en nierfunctie te onderzoeken met bloedonderzoek. Dit is een extra veiligheidscheck, omdat dit de organen zijn die de narcose moeten verwerken. Als u bloedonderzoek wilt kunt u dit vooraf telefonisch of aan de balie bij de assistente doorgeven.

 

Het is ook mogelijk om tijdens de narcose andere kleine ingrepen te laten uitvoeren, zoals:

  • Nagels knippen
  • Tandsteen verwijderen (eenvoudig, zonder ultrasoon scalen)
  • Oren nakijken
  • Chippen incl. registratie
  • Anaalklieren legen

 

Na de operatie verhuist uw kat naar de opnameruimte voor de recovery met camerabewaking. Als uw kat wakker genoeg is om weer naar huis te gaan wordt u gebeld.

 

De wond beschermen we met een kraag of een rompertje. Als u gebruik wilt maken van een kraag, vragen wij u een halsband mee te nemen. De kraag kan dan direct goed bevestigd worden.

 

Alle nodige informatie krijgt u op papier mee als u uw kat komt ophalen.