Parasieten

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8 wekenleeftijd, daarna maandelijks tot de pup half jaar is. Hierna volgt u het schema van een volwassen hond, nl. 4x per jaar.

 

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Denk maar eens aan het snuffelgedrag van uw hond bij andere honden en op de hondenuitlaatveldjes… Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar.

 

Gaat uw hond mee naar het buitenland, bescherm uw hond dan tegen de parasieten. Daar komen vaak andere parasieten voor, waar we de honden hier in Nederland niet tegen hoeven te beschermen.

• Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.
• Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.
• Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.
• Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…