SENIOREN CHECK HOND EN KAT

Onze huisdieren worden steeds ouder. Gelukkig maar, want ze zijn tenslotte onze beste vrienden. Helaas komt ouderdom ook bij onze hond of kat met gebreken. Vaak worden bepaalde veranderingen aan de ouderdom geweten, maar is dat altijd zo?

 

Niet altijd. Er is een groot aantal aandoeningen die bij de ouder wordende hond of kat vaker voorkomt maar wel degelijk goed behandelbaar is. Maar wat is dan oud? Over het algemeen is een kat vanaf een jaar of 10 senior en de hond vanaf een jaar of acht, waarbij we wel willen noemen dat kleine hondenrassen later senior worden dan grote. Zo is een Duitse Dog met 6 al op leeftijd, en een Yorkshire terriër pas met 12 jaar.

 

De nieren zijn bij de huisdieren het orgaan wat met het ouder worden vaak als eerste minder goed gaat functioneren. Onze seniorencheck richt zich daarom in eerste instantie op een controle van de nierfunctie. Het is namelijk van groot belang dat minder goed functionerende nieren in vroegtijdig stadium ontdekt worden, dus nog voordat uw huisdier hier klachten van ondervindt. Want hoe eerder een nierprobleem ontdekt wordt, hoe beter er behandeld kan worden.

 

Als eerste onderzoek doen we dan het urine-onderzoek. Wij hebben geïnvesteerd in een nieuw op de markt gekomen digitale urine analysator waarmee we kwantitatief 14 bepalingen kunnen doen. Samen met een soortelijk gewicht meting van de urine geeft dit een betrouwbaar beeld van onder andere de nierfunctie.

 

Geeft dit een gunstige uitslag en heeft uw dier geen lichamelijke klachten, dan is verder onderzoek op dit moment niet nodig. Het advies is dan om dit jaarlijks te herhalen. Komen er wel afwijkende waarden uit dit urineonderzoek dan geven wij u advies over vervolgstappen, zoals bloedonderzoek en/of bloeddrukmeting en/of echo van de nieren. Uiteraard is dit een vrijblijvend advies.

 

Voor deze senioren-check kunt u urine langsbrengen aan de balie. Met name bij katten is het soms niet zo makkelijk urine op te vangen. Hier zijn hulpmiddelen voor. Als uw kat niet wil plassen op een lege kattenbak kunt u aan de balie vragen naar kattenbak-korrels die geen urine absorberen. Wij leveren dit compleet met een opzuigpipetje en een urinebuisje. Ook kunnen wij vaak met manuele palpatie de blaas doen ledigen of eventueel kunnen we ook de blaas aanprikken. De assistente aan de balie kan u hierover meer informatie geven. Lukt het op geen enkele manier om urine te verkrijgen dan kunt u ook ervoor kiezen om een bloedonderzoek te laten doen.

 

Geplaatst in Praktijkinformatie en getagd met , .